Bu makalede, reklam sektöründe çalışan çok az kişinin bildiği bir konu üzerinde yazmak istedim. Tasarımlarda yaygın olarak kullanılan, Pantone kodlu ekstra renklerin baskı aşamasında CMYK açılımlarının belirli bir standardının olup olmadığı konusunda kafa karıştırıcı durumlar var. Reklam ajansları, müşteri ve matbaa üçgeninde en fazla yaşanan sürtüşme bu konuda. Öncelikle Pantone…
Eski İstanbul’u bugünden ne ayırıyor diye sorulduğunda birçok şeyi art arda sıralamak mümkün. Bir liste yapılsa sayfalar dolar. Ancak eski İstanbul’un en önemli özelliklerinden biri “sessiz” olmasıydı. “sessizlik” ve İstanbul. Ne demektir sessiz olmak denebilir. Ezanı, çanı, boğazdan geçen kosterin motor sesini, sis düdüklerini, İnönü Stadındaki gol sesini Kuzguncuk’tan duyabilmek……
2015 yılının en güzel haberlerinden biri, müzelerin selfie çubuklarını yasaklamaya başlamasıydı. Bir yasağın nesi güzel olabilir diyenler çıkacaktır. Ancak “gelecek için” bu yasağın büyük faydası var. Zira selfie çubuğu ile fotoğraf çekenler, artık tüm doğal ve kültürel göstergelere ve ortamlara “selfie çekilen yer” olarak bakmaya başladılar. Artık binlerce yıllık tarihin…
Bir seçim dönemi daha bitti. Konuşmalar, polemikler, mitingler, afişler, bayraklar, fotoğraflar, vs. vs… Aylarca gözlerimizden, kulaklarımızdan akıp gidenler… Herkes kendi penceresinden bu zaman dilimini okuyor… Toplumbilimciler, siyasetçiler, tarihçiler ve benzerleri durumdan sonuç çıkarıyorlar. Reklamcıların da bu seçimlerden sonuçlar çıkarması, yakın bir gelecekteki kampanyalar bakımından yararlı olacaktır. Zira seçim kampanyaları, partilerin…
Eskilerin deyimiyle “seçim sathı” mailine girmiş bulunmaktayız. Her taraf afişler, bayraklar, bannerler vs. ile doldurulmuş durumda. Kimisi özensiz, kimisi ise usta bir elden çıkmış gibi hemen fark ediliyor. Dağlara taşlara, her bulunan boşluğa bir şeyler iliştirilmiş. Herkes, kendisinin “ilaç” olduğu konusunda mutlak mesajlara sahip. Tüm bu “harala gürele” içinde fotoğraflar…
Yine bize ödünç verilecek bir yıl geliyor… Her Aralık’ta, bizim sınırlarını belirlediğimiz bir yıl bize verilir. Zamanın ölçülendirilmiş hali olan “yıl”lar karşısında; “Olmuş – olan’ın ‘vardı’sında ve Olacak – olan’ın ‘var – olacak’ında, geçmiş ile geleceğin gölge kuşaklarında yaşar.” Evet… İnsan yıllar karşısında olmuş ile olacak olan arasında salınır. Kimimiz…
Birçok reklamcının hayalini bu günlerde; Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızına indirilen Philae uzay aracının cephesine bir reklam koymak süslediği bir gerçektir. Daha önceki uzay çalışmalarında bunu dile getiren birçok isim olmuştu. Düşünün milyarlarca insan, yeni bir keşfi izlerken sizin markanızı da görüyor. Paha biçilmez bir olay olurdu bu. Ancak bu ilginç hayallerin…
Yeni ekonomik düzenin rekabet konusu üretme becerisi değil markalaşmadır. Markalaşma, yeni ekonomik düzende rekabet gücünün en temel göstergelerinden birisidir.Marka değeriyle ilgili bu tanıma baktığımızda, marka değerinin markanın doğurduğu gelire göre belirlenir. Satın alma kararını en çok etkileyen unsur, markanın ek değerleridir. Bu ek değerler temel olarak iki adettir; Teknik ve…
Marka kavramının kökeni, köylülerde ve göçer toplumlarda ailelerin hayvanlarının birbirine karışmasını önlemek amacı ile damgalamasına dayanır. Bu da hayvanların farklılaşmasına sebep olur. En eski anlamda anlatımı ile marka, farklılaşmak demektir. Modern anlamda ise marka, her şeyden önce tüketici gözünde bir ismin akla getirdiği pek çok anlamın bir bütünüdür. Fakat marka…
Dil’in değişimi, toplumun değişiminin en önemli göstergesine dönüştü. Eski zamanlarda, dilde en ufak değişimin sebebi “reklam dili” görülürdü. Ve buradan yola çıkarak da “gerçek algısı” üzerine teoriler üretilmişti. Bugün gerçek olmayan gerçeğin göstergelerinin imparatorluğu içinde yaşıyoruz. Bunu ortaya koyan ise ne reklamın, ne sanatın dili… Bu politik düzlemde üretilen bir…